Ako si vybrať správnu vlnu či priadzu?

 

Pred tým než sa pustime do výroby nášho projektu, si musíme vybrať vhodnú priadzu. Je dôležité sa rozhodnúť z akého vlákna má byť priadza vyrobená. Najväčší vplyv na vlastnosti priadze na pletenie či háčkovanie má pôvod vlákna, z ktorého je priadza vyrobená.

Najstarším a najprirodzenejším zdrojom pre výrobu vĺn sú prírodné vlákna

  • Ovčia vlna

Tento prírodný materiál na výrobu priadzí má vynikajúce vlastnosti, v zime vás zahreje a v lete zase príjemne schladí. Nakoľko ide o prírodné vlákno viete ho jednoducho recyklovať, vypárať a nanovo si upliesť napríklad sveter a to aj po niekoľkoročnom používaní. Ovčia vlna alebo merino vlna je ideálna na pletené ponožky, čiapky alebo pleteninu pre najmenšie detičky.

 Ovčia vlna je nevhodná pre ľudí alergických na lanolín (tuk z ovčej vlny). V našom e-shope nájdete čisté 100% merino vlny napríklad:

 drops -alpaca             drops- karisma       drops- baby merino

 

Merino vlna je často vyrábaná v kombinácii s iným materiálom, najčastejšie je kombinovaná s bavlnou alebo s akrylom. Ide napríklad o tieto priadze:

Vlnap Merino, YarnArt Flowers Merino, YarnArt Ambiance, Alize Baby Wool.

 vlnap merino   Ambiance  Alize Baby Wool  Flowers-Merino-

 

  • Angora vlákno

Patri medzi najjemnejšie prírodné vlákno, ktoré pochádza zo srsti angorského králika. Oproti ovčej vlne je ľahšie a oveľa hrejivejšie. Nakoľko je málo odolné a pružné vyrába sa v zmesi s inými materiálmi. Najčastejšie sa používa akryl, ktorý dodá priadzi požadované vlastnosti. 

Ak by ste chceli vyskúšať niečo upliesť z Angorskej vlny, dobrou voľbou je 100 gramové klbko Angora Gold alebo jej ombré verzia Angora ombre Batik

Alize_Angora gold        Alize_Angora_ombre_batik

 

  •  Bavlna

Ide o prírodné vlákno, ktoré sa vyrába spracovaním rastlín. Používa sa najmä na priadze letného typu, často v zmesi s ľanom, viskózou ale aj vlnou. Bavlna je priedušná, pevná a schopná absorbovať tekutiny. Svoju odolnosť si zachováva aj za mokra. Bavlna nie je pružná a nehreje. Bavlnená priadza je vhodná na letné topy, deky, sukne. Nakoľko je veľmi jemná na dotyk používa sa na výrobu detských hračiek. 

Mercerovaná bavlna je druh upravenej bavlnenej priadze, ktorá je pevnejšia, odolnejšia a najmä tvarovo oveľa stálejšia ako bežné bavlnené priadze. Mercerovaná bavlna má hodvábny lesk ako napr.  Camilla 6/4 značky Madame Tricote Paris, Nela od českého výrobcu

Vlny_Tinka_-_camilla        Camilla_Batik-   Nela

 

Opaľovaná bavlna v poslednej fáze výroby pomocou opaľovacích strojov prechádza vlákno bavlny medzi opaľovacími horákmi, pričom dochádza k opáleniu jej vyčnievajúcich vlákien a tým sa dosiahne väčšia hladkosť priadze. 100% bavlnená priadza sa rovnako nachádza aj u nás v ponuke ako napríklad jednofarebná verzia YarnArt Ideál, Alize Bella, alebo ombré verzia Alize Bella Ombre Batik.

VlnyTinka_-_Ideal   Alize Bella  Alize__Bella_ombre_batik

Egyptská bavlna patrí medzi najkvalitnejšie z pomedzí všetkých druhov bavlny. Nakoľko sa pestuje v nepriaznivých podmienka jej cena je výšia ako u iných druhoch priadzí. V našom e-shope ponúkame egyptskú bavlnu od značky Performance. Ide o značku ktorá vyrába bavlnu vysokej kvality. Ponúka na výber to najlepšie zo širokej škály priadzí, ktoré zaručujú módne, moderne a vysoko kvalitné výrobky vyhovujúce Vášmu vkusu. 

V ponuke máme Cotton Queen, Cotton Xtra a Dainty Cotton

Cotton Queen1  Cotton Xtra  Dainty Cotton

Lacnejšou náhradou prírodných vlákien sú syntetické vlákna. Priadza zo syntetických vlákien je pevnejšia, odolnejšia proti oderu, nekrčivá a rýchloschnúca. Na výrobu priadzí sa používajú tieto syntetické vlákna:  

  • Polyamid 

Polyamid je materiál, ktorý je pevný, pružný a odolný voči oderu.  Nekrčí sa a udržiava si tvar za sucha i mokra. Často sa kombinuje s priadzou z vlny aby sa zabezpečila väčšia pevnosť a odolnosť pleteniny. Priadza s obsahom polyamidu je vhodná na ponožky, plavky, svetre, deky a podobne. V ponuke máme tieto priadze s obsahom polyamidu: plavková priadza Himalaya Bikini, ponožková priadza Best Socks a chlpatá priadza YarnArt Mink

Vlny_Tinka_-_bikini   Vlna Hep- Best Sock  YarnArt Mink

 

  • Polyester 

Polyester sa vyznačuje svojou pevnosťou, odolnosťou voči oderu a pôsobeniu slnečných lúčov, čiže je stálofarebný. Najčastejšie sa vyrába v zmesi s bavlnou, vlnou. Polyesterové vlákna sú lesklé, jemné na dotyk a majú hodvábny vzhľad. Najpopulárnejšia polyesterový priadza sa používa na výrobu hračiek a diek, ktoré sú veľmi príjemné na dotyk. 

deka  medvedík1 

V ponuke máme tieto priadze: Vlnap Bambi, Himalaya Dolphyn Baby, Betynka, chlpatá Himalaya Kuzucuk, 

 

  • Akryl alebo polyakryl

Akrylová priadza sa vyrába ako lacná náhrada vlny, no vlastnosti na dotyk má veľmi podobné ako vlna. Je dostatočne pevná a pružná no je nepriedušná, nehreje a má skon k tvorenie žmolkov. I keď množstvo akrylových priadzi sa už dnes vyrába s protižmolkovou úpravou.

Najobľúbenejšie akrylové priadze sú: Alize Diva, YarnArt BabyHimalaya Everyday Bebe, Vlnap Lada Luxus,  

Alize_Diva  VlnyTinka_-_Baby  Vlny_Tinka__-everyday_bebe  Lada_Luxus-úvod

 

Verím, že vám tento krátky článok pomôže pri výbere vhodnej priadze na Váš projekt. 

Váš E-shop www.vlnytinka.sk